Wijsheid komt met de jaren maar hoe zit dat met geluk?

Grijze haren, opkomende rimpels waar geen crème meer tegenop te smeren valt enzovoort.  Ouder worden: bij velen breekt het zweet uit al uit op het meer en meer gerimpelde voorhoofd als ze er alleen al aan denken. Het liefst blijven we natuurlijk voor altijd jong en onbezorgd, toch? Nou, wacht even met denken dat je het liefst eeuwig jong blijft…

Laat die zorgen over ouder worden nog heel even achter je. 

Ouder worden we allemaal. Aan de ene kant willen we zo oud mogelijk worden, maar zien we er stiekem ook wel weer een beetje tegenop. Vooral lichamelijk nemen we stappen terug met de jaren. Best confronterend als je merkt dat opstaan van de bank steeds iets stroefer gaat en dat je na een uurtje sporten toch dagen last hebt van spierpijn. Maar hoe zit dat mentaal? Takelt ons mentaal welbevinden ook af met de jaren?

Nee! Een Amerikaans onderzoek heeft namelijk uitgewezen dat onze psychische gezondheid een U-vorm aanneemt. Voor ons twintigste jaar hebben we het gemiddeld gezien niet zo zwaar, maar dat verandert langzaam als we de twintig zijn gepasseerd. Tussen de 20 en 45 jaar voelen we ons het minst gelukkig. Pas na ons 45ste jaar geven we onze levenskwaliteit een hoger cijfer en dit blijft in de loop der jaren stijgen. De 80-jarigen spannen de kroon: Zij zijn gemiddeld gezien, gewoon; simpelweg gelukkig.

Lichamelijke aftakeling hoeft dus helemaal niet te betekenen dat we ons mentaal ook minder goed voelen.
Eerder andersom! 

Nu vraag je je vast af hoe dat komt? De mentaliteit doet het ‘m. Ouderen zijn vaak beter in staat problemen te relativeren.

Naarmate we ouder worden, zijn we emotioneel stabieler. We hebben minder last van stress, angst en zorgen. Accepteren en relativeren, dat is iets waar we beter in worden naarmate we ouder worden. Senioren leven meer in het nu en dat geeft rust. Door meer levenservaring, zijn eventuele tegenslagen minder grote obstakels dan voor jongeren.

En die lichamelijke achteruitgang? Daar hebben we nu eenmaal mee te dealen. Met een beetje ondersteuning hier en daar, komen we die ouderdomskwaaltjes wel te boven.

Lang leve de rimpels

Geluk is natuurlijk wel iets persoonlijks, en ligt voor iedereen (net als eenzaamheid) weer anders. Maar gemiddeld gezien lijkt het erop dat we happy worden naarmate onze leeftijd stijgt. Goed vooruitzicht dus. Niet alleen wijsheid komt dus met de jaren ………het geluk ook!

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.

Wil je ook eens ervaren of het inhuren van gezelschap je bevalt of  ook leuk geef het een ander kado! Met onze ThuisBon kan dat voor E. 39,95!

Hoe werkt het?

  • Je vult je contactgevens in aan de rechterkant van deze pagina en vinkt het kopje ThuisBon aanschaffen aan.
  • Eén van onze consulenten neemt telefonisch contact met je op.
  • Is de bon voor jezelf dan stemt zij meteen een dag en tijdstip met je af.
  • Geef je de ThuisBon kado dan zorgen wij ervoor dat deze als een echt kadootje wordt verpakt en sturen wij deze per post (inclusief de uitleg hoe het allemaal werkt).
  • Eén van onze ThuisCoaches komt langs op de afgesproken datum en natuurlijk neemt hij of zij iets lekkers mee voor bij de koffie of thee. Pluk de dag!