Beschermingsmiddelen voor de mantelzorger.

Nu het aantal besmettingen met corona fors toeneemt, krijgen we ook vragen over beschermende materialen. In welke mantelzorgsituaties kun je gratis mondkapjes of zelf testen halen bij de apotheek? En wat als je naaste (mogelijk) besmet is met corona? We zetten hieronder de mogelijkheden voor beschermingsmiddelen voor je op een rijtje.

Mondkapjes voor mantelzorgers en pgb zorgverleners

Er gelden verschillende voorwaarden voor mantelzorgers en pgb zorgverleners voor het aanvragen van mondkapjes. We zetten ze even op een rij.

Voor mantelzorgers:
Als mantelzorger kun je gratis mondneusmaskers ophalen bij de apotheek, om besmetting van degene voor wie je zorgt te voorkomen.

Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

 • Het risiconiveau in de regio waar degene voor wie je zorgt woont is ernstig (3) of zeer ernstig (4) volgens het coronadashboard op Rijksoverheid.nl.
 • Er is sprake van intensieve mantelzorg (meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden).
 • Je woont als mantelzorger niet op hetzelfde adres als de zorgvrager, degene waarvoor je zorgt.

Als je voldoet aan bovenstaande voorwaarden, kun je een pakket met maximaal 100 mondneusmaskers ophalen bij de apotheek van de zorgvrager.

Voor pgb zorgverleners:
Ook als je pgb zorgverlener bent kun je het gratis pakket met mondneusmaskers ophalen. Hiervoor gelden de volgende voorwaarden:

 • De zorgvrager krijgt een pakket met mondneusmasker als het risico niveau zorgelijk (2) of hoger is volgens het coronadashboard op Rijksoverheid.nl
 • De apotheek van de zorgvrager controleert of er sprake is van pgb-zorg. De apotheek vraagt om de toekenningsbeschikking als de zorgvrager zelf het pakket aanvraagt of om een zorgovereenkomst als de pgb zorgverlener het pakket aanvraagt.

Het pakket met gratis mondneusmasker wordt verstrekt op naam van de zorgvrager. De zorgvrager krijgt één pakket met mondneusmaskers per maand, ook als er meerdere mantelzorgers en pgb zorgverleners zijn.

Zelftesten bij thuisisolatie

Mensen die vanwege hun kwetsbare gezondheid in thuisisolatie verblijven kunnen een pakket zelftesten aanvragen bij de apotheek.

Dit kan onder de voorwaarden dat de zorgvrager:

 • zit in thuisisolatie vanwege een kwetsbare gezondheid.
 • is niet gevaccineerd of heeft een afweerstoornis en verminderde immuunrespons.
 • is niet gevaccineerd op advies van de behandelaar of door jonge leeftijd.

Voldoe je aan de voorwaarden? Dan krijg je één keer per maand een pakket met 25 zelftesten. Deze zelftesten worden geregistreerd op naam van de zorgvrager.

Beschermende materialen bij (verdenking op) coronabesmetting

Is je naaste (mogelijk) besmet met corona? Dan kun je een pakket met beschermende materialen krijgen als:

 • je intensieve mantelzorg verleent (meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden)
 • 1.5 meter afstand houden niet mogelijk is bij de verzorging en/of verpleging

Denk je dat je naaste besmet is?

Maak dan zo snel mogelijk een testafspraak. Tot de testuitslag bekend is, kun je als mantelzorger met een elektronisch recept van de huisarts of de GGD, op naam van je naaste, gratis een korte-termijn-pakket met beschermende materialen ophalen bij de apotheek. Dit pakket bevat handschoenen, chirurgisch mondneusmaskers, een bril, schorten en een flacon desinfectans.

Is de uitslag negatief? Dan zijn de beschermende materialen voor jou als mantelzorger niet meer nodig.

Is de testuitslag van je naaste positief? Dan kun je op recept van de huisarts of de GGD gratis een lange-termijn-pakket met beschermende materialen krijgen.

Kent je huisarts of apotheek bovenstaande regelingen over de beschermingsmiddelen niet?

Wijs ze dan op onderstaande informatie.

Bron: mantelzorg Nederland

 

 

 

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.
Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.

Wil je ook eens ervaren of het inhuren van gezelschap je bevalt of  ook leuk geef het een ander kado! Met onze ThuisBon kan dat voor E. 39,95!

Hoe werkt het?

 • Je vult je contactgevens in aan de rechterkant van deze pagina en vinkt het kopje ThuisBon aanschaffen aan.
 • Eén van onze consulenten neemt telefonisch contact met je op.
 • Is de bon voor jezelf dan stemt zij meteen een dag en tijdstip met je af.
 • Geef je de ThuisBon kado dan zorgen wij ervoor dat deze als een echt kadootje wordt verpakt en sturen wij deze per post (inclusief de uitleg hoe het allemaal werkt).
 • Eén van onze ThuisCoaches komt langs op de afgesproken datum en natuurlijk neemt hij of zij iets lekkers mee voor bij de koffie of thee. Pluk de dag!